سرویس خبری اتوکارشناس به نقل از تجارت فردا گفت : هنوز چند ماهی مانده تا تاثیر برداشته شدن تحریمها در صنعت خودرو ایران نمایان شود و حداقل ۱۸ ماه طول خواهد کشید تا خودروهای جدید زیر ۶۰ میلیونتومانی وارد بازار خودرو ایران شود چرا که برای تولید محصولات جدید با قیمت مناسب احتیاج به ایجاد زیرساختها و سرمایهگذاریهای جدید است.
فعلاً حضور رنو، پژو و سوزوکی قطعی شده و فولکسواگن در کنار اشکودا، فیات، کیاموتورز، مزدا و نیسان برای حضور در بازار ایران دورخیز کردهاند.
البته تا همکاری برای تولید این خودروها به فرجام برسد، باید چندین ماه صبر کرد ولی در بازار خودروهای وارداتی داستان متفاوت است. چرا که حالا پس از برداشته شدن تحریمها دوباره شرکتهای بزرگ حاضر میشوند به صورت مستقیم به ایرانخودرو بفروشند و این عامل تنوع را در بازار خودرو ایران شدیدتر خواهد کرد، البته این رقابت هماکنون نیز در بازار خودرو ایران به چشم میخورد، تنوعی که شاید سبب گیج شدن خریداران شود.
اما در میان خودروهایی که قرار است در ایران تولید شوند و آنهایی که یا وارد شدهاند یا قرار است وارد شوند، وضعیت هر شرکت و محصولی چگونه است و کدام محصولات دارای کیفیت مناسبتری است. در گزارش پیش رو سعی میکنیم مهمترین محصولات از شرکتهای درجه یک جهانی را که حضورشان در ایران قطعی شده است یا هماکنون حضور دارند، معرفی و بررسی کنیم.
رنو
شاید اگر ۱۱ سال قبل زمانی که قرارداد تندر۹۰ که آن روزها ال۹۰ نام داشت بسته میشد، کسی میگفت ۱۱ سال بعد محصولی ۱۰۰ میلیونتومانی از رنو توسط ایرانخودرو عرضه خواهد شد که مشتری هم خواهد داشت مخاطب درباره عقل گوینده شک میکرد.
در سال ۱۳۸۳ قرار بود تندر۹۰ خودرویی باشد همقیمت پیکان، البته کمی بعد قیمتش حدود ۶۷۰۰ یورو برای بازار ایران مشخص شد که با احتساب نرخ یورو آن روز قیمتی نزدیک هفت میلیون تومان داشت. بگذریم که در نهایت این خودرو با قیمت ۱۱ تا ۱۴ میلیون تومان عرضه شد و بعد از افزایش شدید قیمت ارز و خودرو، حالا بین ۳۰ تا ۴۵ میلیون تومان در بازار معامله میشود. موفقیتهای رنو در بازار خودروهای متوسط توسط تندر۹۰ و در بازار سدانهای خانوادگی و کمی لوکس با مگان سبب شد، مشتریان ایرانی از بدبینی آن روز که ناشی از شکست رنو۲۱ در ایران بود به کمی اعتماد درباره برند رنو دست پیدا کنند. اتفاقی که مدتی قبلتر برای برند سیتروئن که سازنده ژیان در ایران بود و بعدها با زانتیا معروف شد، رخ داده بود.
حالا یکی از محصولات آینده ایرانخودرو کپچر است، خودرو کراساوور یا شبهشاسیبلندی که با قیمت حدود ۱۰۰ میلیون تومان توسط ایرانخودرو عرضه میشود. این خودرو روی پلت فرمخودرو رنو کیلیو۴ که یک خودرو متوسط هاچبک است، توسعه یافته است. خودروهای کراساوور محصولاتی هستند بین شاسیبلند و خودرو سواری که معمولاً از توسعه یک محصول روی پلتفرم یک خودروسواری باز طراحی شدهاند.
رنو کپچر از یک موتور ۲/۱لیتری با توربو شارژ استفاده میکند که بهرغم حجم کم با استفاده از توربوشارژ و روشهای مدرن تزریق سوخت، توانسته ۱۲۰ اسب بخار قدرت و گشتاور ۱۹۰ نیوتن متری را تولید کند. یعنی موتور این خودرو با حجم موتور ۱۰۰ سیسی کمتر از خودرو پراید میتواند حدود دو برابر خودرو پراید قدرت تولید کند.
به دلیل حجم کم موتور، مصرف سوخت این خودرو هم کم و در حدود ۴/۵ لیتر در سیکل ترکیبی است. این خودرو از گیربکس پنجسرعته دستی و ششسرعته اتوماتیک بهره میبرد. جدیترین رقیب این خودرو در بازارهای جهانی نیسان جوک محسوب میشود.
البته با توجه به اینکه ۴۴ درصد سهام نیسان متعلق به رنو است و عملاً این دو شرکت شریک هستند، میتوان گفت در این بخش از بازار این دو شرکت با این دو خودرو به رقابت درونی میان خود میپردازند.
رنو کپچر شاید هیچ شباهتی به محصولات حال حاضر بازار ایران نداشته باشد، اما در آینده نزدیک شبیهترین محصول به رنو کپچر، پژو ۲۰۰۸ است. این خودرو هم قرار است توسط ایرانخودرو عرضه شود.
رنو کیلیو۴ هم که رنو کپچر بر روی آن طراحی شده، قرار است چند ماه پس از کپچر توسط ایرانخودرو عرضه شود. برای این خودرو قیمتی حدود ۸۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
غیر از رنو کپچر و کیلیو ۳ محصول دیگر رنو قرار است در بازار ایران تولید و عرضه شود.
تا پیش از اعمال تحریمها رنو داستر اولین خودرو شاسیبلندی بود که امید ورود یک خودرو شاسیبلند با قیمت مناسب برای طبقه متوسط ایرانی به بازار را زنده کرده بود. اما با اعمال تحریمها، تولید داستر با تاخیر مواجه شد و این خودرو برای واردات به نگینخودرو سپرده شد. این شرکت هم این شاسیبلند ارزانقیمت رنو را با قیمت نزدیک ۱۰۰ میلیون تومان به فروش میرساند، قیمتی که برای یک شاسیبلند ارزانقیمت زیاد به نظر میرسد. اما با وجود این از این خودرو استقبال شده است.
رنو داستر که قرار است در ایران تولید شود در اروپا جزو ارزانقیمتترین خودروهای بازار محسوب میشود. قیمت مدل پایه این محصول در اروپا ۱۲ هزار یورو است، در این مدل پایه از موتور مدل تندر۹۰ ایران یعنی k4m با قدرت ۱۱۰ اسب بخار استفاده شده است. این مدل دیفرانسیل جلو است. مدل لوکستر این خودرو که دودیفرانسیل است با همین موتور ۱۴ هزار و ۵۰۰ یورو قیمت دارد.
در اروپا داستر با موتور ۲/۱لیتری با قدرت ۱۲۵ اسب بخار، اگر دیفرانسیل جلو باشد، ۱۶ هزار و اگر دودیفرانسیل باشد، ۱۸ هزار یورو قیمت دارد.
با این قیمتها رنو داستر که در اروپا تحت برند داچیا به فروش میرسد از محبوبترین خودروهای شاسیبلند ارزانقیمت محسوب میشود که جزو پرفروشترینها هم هست.
در ایران و توسط شرکت نگین خودرو، رنو داستر با موتور دولیتری ۱۳۵ اسببخاری و به صورت تکدیفرانسیل عرضه میشود. این موتور با اینکه ۱۰ اسب بخار از مدل اروپای این محصول با قویترین موتور بنزینی قدرتمندتر است اما مصرف سوخت بیشتری هم دارد.
با این همه این مدل را اگر همتراز مدل ۱۶ هزار یورویی در اروپا بدانیم بدون اخذ تعرفه در ایران قیمتی حدود ۵۹ میلیون تومان خواهد داشت. این قیمت با توجه به تعرفه ۴۵درصدی واردات خودرو و هزینههای جاری و سود شرکت در ایران چیزی حدود ۱۰۰ میلیون تومان میشود که به دست مشتری ایرانی میرسد.
رنو داستر ترکیبی از تواناییهای فنی رنو در زمینه موتور و تواناییهای شریک رنو یعنی نیسان در زمینه خودروهای شاسیبلند است. این خودرو با موتور ۱۲۵ اسببخاری و در حالت دودیفرانسیل میتواند عملکرد متوسطی در زمینه جادههای کوهستانی و عملکرد خوبی در جادههای شهری داشته باشد.
تست فنی نگارنده البته با موتور ۱۱۰ اسببخاری این خودرو در ارتفاعات رشتهکوه البرز نشان میدهد خودرو میتواند مسیر کوهستانی و خاکی را طی کند اما زمانی که قرار است اتومبیل از تپههایی با شیب تند بالا رود، موتور ۱۱۰ اسببخاری کمی برای خودرو ضعیف به نظر میرسد البته این خودرو برای یک خانواده که به دنبال خودرو شهری که توانایی طی کردن مسیرهای خاکی و کوهستانی را دارد، گزینه مناسبی است اما نباید با موتور ۱۱۰ اسببخاری از این خودرو انتظار یک خودرو همهجارو مانند جیپ را داشت.
رنو داستر از نظر فضای داخلی میتواند گزینه خوبی برای یک خانواده ایرانی پنجنفره باشد، از نظر ایمنی هم این خودرو دارای سه ستاره ایمنی اروپاست. گذشته از این بررسی فنی اگر این خودرو در ایران تولید شود قیمتش چقدر خواهد بود.
تندر۹۰ هماکنون حدود ۶۰ درصدش در ایران داخلیسازی شده داستر هم دارای پلتفرم مشابهی با تندر۹۰ است، از طرفی بسیاری از قطعات خودرو هم یکی هستند. این به این معنی است که داستر در صورت داخلیسازی میتواند بسیار ارزانتر از مدل وارداتی البته با موتور ۱۱۰ اسببخاری عرضه شود.
تندر۹۰ E2 یا لوگانی که در ایران تولید میشود با مشخصاتی که در بازار ایران به فروش میرسد در بازار جهانی حدود ۱۰ هزار یورو قیمت دارد. که در حدود ۳۷ میلیون تومان میشود. این خودرو هماکنون توسط ایرانخودرو و سایپا ۳۷ میلیون تومان به فروش میرسد و در بازار آزاد ۴۴ میلیون تومان قیمت دارد.
اگر این اتفاق در مورد داستر هم رخ دهد و قیمت جهانی این محصول با قیمت داخلی آن مانند تندر۹۰ یکی شود در این صورت این خودرو در مدل پایه میتواند با قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ یورو یعنی حدود ۴۶ میلیون تومان و در مدل دودیفرانسیل ۱۴ هزار و ۵۰۰ یورو یعنی حدود ۵۳ میلیون تومان عرضه شود.
هماکنون ارزانترین شاسیبلندهای بازار ایران لیفان ایکس ۶۰ با قیمت ۶۱ میلیون تومان و امویام ایکس ۳۳ با قیمت ۶۶ میلیون تومان هستند. هر دو خودرو هم دیفرانسیل جلو و ساخت شرکتهای چینی با کیفیت نهچندان مناسب هستند.
عرضه داستر اگر در مدل دودیفرانسیل با قیمت زیر ۶۰ میلیون تومان انجام شود، میتواند بازار بسیاری از واردکنندگان و تولیدکنندگان داخلی را بر هم زند برای همین احتمالاً مافیای حاکم بر بازار خودرو به راحتی نمیگذارد این خودرو با این قیمت عرضه شود و احتمال دارد قیمت مدل تولیدی این خودرو در ایران به بالای ۷۰ میلیون تومان برسد.
ولی اگر رنو داستر با قیمت زیر ۶۰ میلیون تومان در بازار عرضه شود، میتواند اولین خودرو شاسیبلند همهگیر در بازار ایران پس از انقلاب باشد. خودرو شاسیبلندی که اقشار متوسط جامعه توان خریدش را دارند.
گذشته از رنو کپچر، کیلیو و داستر، مدیران رنو خبر از مذاکره با یکی از خودروسازان بزرگ ایرانی برای تولید محصول جدید رنو با نام کوئید دادهاند.
قیمت این خودرو پنج هزار دلار است و به گفته یکی از مدیران رنو قرار است در ایران با قیمت ۲۵ میلیون تومان عرضه شود تا بتوان این خودرو را جایگزین پراید کرد.
البته اگر قیمت خودرو را پنج هزار دلار در نظر بگیریم، این خودرو را میتوان با ساخت داخل مناسب با قیمت ۲۰ میلیون تومان هم در ایران عرضه کرد. اتفاقی که به احتمال زیاد نخواهد افتاد.
البته تندر۹۰ هم که روزگاری ال۹۰ نام داشت، قرار بود در سال ۱۳۸۳ که قیمت یورو نزدیک هزار تومان بود با قیمت شش هزار و ۷۰۰ یورو جایگزین پیکان شود. اتفاقی که دستخوش تاخیر فراوان شد تا آنکه این خودرو با قیمت ۱۱ تا ۱۴ میلیون تومان در سال ۱۳۸۶ که قیمت پراید هفت میلیون تومان بود، وارد بازار شود. برای همین عملاً پراید بود که جایگزین پیکان شد. حالا هم شبهههای فراوانی وجود دارد که کوئید جایگزین پراید شود.
با این همه برخی امیدوارند پراید هم مانند پیکان در چهار سال آینده تولیدش متوقف شود. اما رنو کوئید چگونه خودرویی است. این خودرو توسط رنو در هند معرفی شده و قرار است در این کشور برای اولین بار با درصد ساخت بالا و در حدود ۹۸ درصد تولید شود. این محصول روی پلتفرم جدید CMF-A رنو طراحی شده است. پلت فرمی که یک کلاس کوچکتر از پلتفرم تندر۹۰ و هم اندازه با پلتفرم پراید است.
کارلوس گون در مصاحبه با شبکه سیانبیسی هند درباره این پلتفرم گفته است این محصول با تجربه مشترک رنو در فرانسه و نیسان در ژاپن به صورت محلی در هند و برای این بازار توسعه پیدا کرده است. او البته سهم تجربه لوگان یا تندر۹۰ را در این پروژه بسیار بالا میداند.
او در پاسخ به این سوال که چرا اولین محصول روی این پلتفرم، یک مینی شاسیبلند است، اینگونه پاسخ میدهد: نیاز بازار هند اینگونه طلب میکرد، البته در آینده روی این پلتفرم خودروهای هاچبک و صندوقدار هم طراحی خواهد شد.
شاید در صورتی که چنین خودرویی طراحی شود بتواند گزینه مناسبی برای جایگزینی محصولات کلاس پراید در ایران باشد.
رنو کوئید فعلی یک خودرو مینی کراساوور است. خودروهای کراساوور معمولاً خودروهای شبهشاسیبلندی هستند که روی پلتفرم خودروهای هاچبک یا سدان توسعه پیدا میکنند.
از نظر طراحی داخلی خودرو کوئید طراحی بسیار سادهای دارد ولی با توجه به پنل میانی و قرار گرفتن یک السی بزرگ و سیستم مرکزی چندرسانهای میتوان این خودرو را پرچمدار خودروهای ارزانقیمت که نیمنگاهی هم به دیجیتالی شدن خودروها دارند دانست. مواد بهکاررفته در داخل این خودرو از پلاستیک ارزانقیمت مانند خودرو تیبا و پراید در ایران است.
موتور این خودرو هم همانند خودرو ماتیز سه سیلندر و دارای حجم ۸۰۰ سیسی یعنی نصف خودرو تندر۹۰ است. این موتور ۵۸ اسب بخار قدرت تولید میکند. که ۵۰ اسب بخار کمتر از تندر۹۰ است.
به اشتباه برخی در بازار ایران گمان میکنند این خودرو در ایران جایگزین تندر۹۰ خواهد شد اما کوئید با موتوری با ۵۰ اسب بخار قدرت ضعیفتر و یک سایز کوچکتر بدنه، رقیب جدی برای جایگزینی پراید و تیباست.
رنو با این خودرو میخواهد سبد محصولات خود را در بازار ایران تکمیل کند. این شرکت با کوئید بازار خودروهای زیر ۳۰ میلیون تومان و با محصولات خانواده تندر۹۰ بازار خودروهای ۳۰ تا ۵۰ میلیونتومانی در ایران را هدف قرار گرفته است. خودرو جدید رنو برای بازار ۴۰ تا ۵۰ میلیونتومانی رنو ساندرو است که روی پلتفرم تندر۹۰ طراحی شده و یک خودرو هاچبک در کلاس پژو ۲۰۶ با قدرت ۱۱۰ اسب بخار است.
ژرار دوتوربه، نایبرئیس رنو نیسان الیانس که معماری مدل ارزانقیمت جدید کوئید را طراحی کرده است، گفته است: رنو کوئید علاقه شرکای ایرانی این شرکت را جلب کرده است.
دوتوربه توضیح داده این نوع خودرو میتواند مناسب بازار ایران باشد. ما این خودرو را به شرکای ایرانی خود معرفی کردهایم و با علاقه آنها روبهرو شدیم، با این همه بین علاقه تا تصمیم برای عرضه این خودرو اندکی زمان خواهد برد.
دوتوربه تاکید کرده هنوز تصمیمی درباره مدلهای جدید برای ایران یا مکان مونتاژ آنها گرفته نشده است و احتمالاً ظرف یک تا دو ماه آینده تصمیماتی در این باره گرفته خواهد شد.
هنوز شرکت ایرانی که قرار است این خودرو در آن تولید شود، مشخص نشده ولی به احتمال زیاد سایپا خواهان این خودرو است.
سایپا در چند سال گذشته با اصلاح پلتفرم پراید و توسعه پلتفرم ایکس۱۰۰ و معرفی خودروهای پراید جدید با نامهای سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۳۲ و اسمهای مشابه سعی در نگهداشتن فروشاش در این بخش از بازار خودرو ایران داشته است اما با افزایش فشارها و ایمنی پایین پراید سایپا میداند که مجبور به خداحافظی با این محصول که عدهای در ایران آن را تابوت متحرک میدانند، است.
به همین دلیل کوئید میتواند این محصول جایگزین باشد. اما بزرگترین سوال چگونگی ادامه تولید تیباست، به احتمال زیاد اگر این خودرو با ۲۵ میلیون تومان تولید شود کسی دیگر تیبا نمیخرد. به همین دلیل برخی معتقدند قیمت کوئید افزایش خواهد یافت و پراید هم همچنان تولید میشود و پراید با قیمت ۱۸ تا ۲۰، تیبا با قیمت ۲۵ و کوئید با قیمت حدود ۳۰ میلیون تومان عرضه خواهند شد.
رنو همچنین قصد تولید رنو سیمبل را در بازه ۵۰ تا ۷۰ میلیون تومان برای بازار ایران دارد.
پژو سیتروئن
شرکت سیتروئن پس از ناامید شدن از عملکرد شرکت سایپا در واردات خودرو طی چند سال اخیر، برای واردات خودرو مانند رنو به سمت یک شرکت خصوصی یعنی آرینموتور رفته است. پس از آنکه شرکت رنو برای واردات خودرو به سمت نگین خودرو رفت حالا شرکت پژو سیتروئن هم تصمیم مشابهی گرفتهاند.
گروه پِژو سیتروئن قصد دارد تولید محصولات خود را در دو گروه سایپا و ایرانخودرو و واردات محصول برند لوکس این گروه با نام «دیاس» را توسط شرکت آرینموتور انجام دهند.
شرکت دیاس، سازنده خودروهای لوکس گروه پژو سیتروئن است که نامش در واقع از نام خودرو افسانهای تاریخ سیتروئن، یعنی سیتروئن دیاس گرفته شده است. سیتروئن دیاس خودرو لوکسی بود که از سال ۱۹۵۵ تا ۱۹۷۵ در فرانسه تولید میشد و از آن به عنوان یکی از سه خودرو معروف فرانسوی در جهان نام برده میشود که در تولیدات سینمایی آن سالها هم حضور پررنگی داشت.
سیتروئن در این خودرو از سیستم فنربندی بادی و بسیاری از نوآوریهای دیگر استفاده کرده بود.
در سال ۲۰۰۹ شرکت سیتروئن به پشتوانه نام محصول اسطورهای خود، شرکت دیاس را به امید نفوذ در بازارها خودروهای گرانقیمت تاسیس کرد.
یکی از مشکلات خودروسازان فرانسوی همیشه این بوده است که مردم جهان برندهای کنونی این کشور را به عنوان سازنده خودروهای لوکس قبول ندارند، مشکلی که روزگاری خودروهای ژاپنی هم داشتند.
ژاپنیها این مشکل را با معرفی برندهایی مانند لکسوس برای تویوتا و اینفینیتی برای نیسان حل کردند، حالا خودروسازان فرانسوی هم به دنبال چنین سیاستی هستند، برای همین شرکت رنو دیگر خودروساز فرانسوی هم قصد معرفی خودروهای لوکس خود را تحت نام آلپاین دارد.
مدیرعامل برند دیاس در این باره میگوید: این شرکت به دنبال تبدیل دیاس به یک برند لوکس جهانی است و دستیابی به این منظور بدون فتح بازار کار آمریکا ممکن نیست.
پنج مدل کنونی این برند پلتفرمها و سیستمهای مکانیکی مشترکی با خودروهای پژو و سیتروئن دارند اما به دلیل ظاهرشان که آنها را خاص میسازد به قیمت بالاتری فروخته میشوند. دیاس ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو فروخته که تقریباً همه آنها در اروپا و چین به فروش رفتهاند.
با این همه خودروهای کنونی دیاس ظاهر خوبی دارند اما از عملکرد یا لوکس بودن برای رقابت در قاره آمریکا بیبهره هستند که تلاش پژو سیتروئن را برای تغییر این وضع میطلبد.
مدیرعامل شرکت دیاس اظهار کرده است پژو سیتروئن هنوز برای معرفی دیاس به بازار آمریکا پیش از سال ۲۰۱۷ تصمیم نگرفته و افزوده است فروش تا پس از سال ۲۰۲۰ آغاز نخواهد شد.
داریوش بیریا مدیرعامل گروه آرینموتور واردکننده محصولات دیسی به ایران درباره محصولات این شرکت در ایران گفته است: به طور متوسط سالانه ۵۰ هزار دستگاه انواع خودروسواری به ایران وارد میشود که ۱۰ درصد این خودروها پریمیوم هستند و توانستهاند مشتریان قابل توجهی را در بازار ایران به سمت خود جلب کنند. برنامه شرکت آرینموتور به عنوان نمایندگی انحصاری DS این است تا سهمی ۲۰درصدی از خودروهای پریمیوم در ایران را به دست آورد و بتواند سالانه هزار دستگاه از انواع مدلهای این برند را وارد بازار ایران کند.
او در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به رکود موجود در بازار خودرو، واردات چنین خودروهایی میتواند صرفه اقتصادی داشته باشد یا خیر، گفت: هماکنون رکود سنگینی در بازار خودرو ایران حکمرانی میکند اما مطالعات ما نشان میدهد که بازار خودرو ایران تا یک سال آینده از این رکود خارج خواهد شد.
بیریا افزود: خودروهایی که با برند DS در ایران عرضه میشوند بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان قیمت خواهد داشت تا از این طریق بتوانیم به بخشی از بازار خودروهای پریمیوم یا همان خودروهای نزدیک به لوکس پاسخ گوییم.
قرار است DS3, DS4, DS5, DS5LS, DS6 توسط آریا موتور وارد بازار ایران شود. البته پژو سیتروئن به غیر از نشان دیاس برنامه گستردهای برای کار با دو شرکت ایرانخودرو و سایپا دارد.
شرکت سیتروئن که مدتی خبری از آن در ایران نبود و عملاً بعد از خودرو زانتیا در حال فراموش شدن در سایپا بود حالا با سیتروئن الیزه به سایپا باز خواهد گشت.
گروه پژو سیتروئن قصد دارد با پلتفرم کلاس C خود که pf1 نام دارد به ایران بازگردد روی این پلتفرم خودروهای پژو ۳۰۱، ۲۰۰۸،۲۰۸ و سیتروئن الیزه توسعه یافتهاند. که قرار است هر چهار خودرو در ایران تولید شود.
در این باره آلن لگوگک سخنگوی گروه پژو سیتروئن گفته است برداشته شدن تحریمهای اقتصادی ما را قادر میکند دوباره به بازار ایران باز گردیم. ما بازیگر اصلی و تاریخی در صنعت خودرو ایران هستیم و قصد داریم این بار با یک سرمایهگذاری مشترک با طرف ایرانی خود وارد بازار ایران شویم. این سرمایهگذاری اجازه انتقال بهتر تکنولوژی برای تولید خودرو و ساخت داخل کردن این محصولات را در ایران خواهد داد.
این پروژه همچنین میتواند سبب یک جهش در تکنولوژی خودروهایی که در ایران تولید میشود، باشد و ایران را یک مرحله به سمت مدرنتر شدن خودروهای تولیدیاش کمک کند.
این پروژه به شریک ایرانی ما این امکان را میدهد تا از یک پلتفرم پیشرفته با موتور و مشخصات فنی بسیار بهروز استفاده کند که این عامل سبب کاهش آلودگی هوا و امنتر شدن خودروها در ایران خواهد شد.
همچنین در این همکاری و سرمایهگذاری مشترک سهم زیادی هم برای صادرات خودرو در ایران مدنظر قرار گرفته است. همکاری با قطعهسازان ایران از دیگر مواردی است که در این همکاری مورد توجه قرار گرفته است.
بر اساس آخرین اطلاعات ایرانخودرو تولیدکننده اصلیترین قطعات پلتفرم pf1 در ایران خواهد بود و این قطعات از طریق ایرانخودرو به سایپا برای تولید خودرو سیتروئن الیزه تحویل داده خواهد شد. با این استراتژی دو شرکت ایرانخودرو و سایپا میتوانند روی یک پلتفرم تیراژ تولید خودرو را تا بالای ۲۰۰ هزار دستگاه افزایش دهند که این روش ساخت قطعات این خودروها را در ایران اقتصادی میکند. گذشته از تولید محصولات پژو و سیتروئن در شرکت ایرانخودرو و سایپا، این دو شرکت اجازه طراحی خودروهای خود روی این پلتفرم را هم دارند.
در چند سال اخیر گروه پژو سیتروئن شکل گرفته است. این گروه سعی میکند در استراتژی خود روی پلت فرمهای مشترک خودروهای متفاوت با نشانهای پژو، سیتروئن و دیاس را تولید کند. به عنوان نمونه دیاس چهار پلتفرم مشابه با الیزه در سایپا و پژو ۳۰۱ در ایرانخودرو دارد.
پژو سیتروئن حالا این استراتژی خود را در ایران تکرار میکنند، به گونهای که محصولات خود با پلتفرم مشترک را با آرم پژو در ایرانخودرو و با آرم سیتروئن در سایپا تولید میکنند و محصولات دیاس را هم با واردات به ایران میآورند.
خودرو سیتروئن C-الیزه جدید با موتور ۶/۱لیتری با قدرت ۱۱۴ اسب بخار و جعبهدنده پنجسرعته دستی یا CVT عرضه میشود. از نقاط اشتراک پژو ۳۰۱ و سیتروئن الیزه آن است که هر دو خودرو در چین تولید میشوند.
سه محصولی که پژو سعی دارد ابتدا به صورت وارداتی در بازار ایران وارد کند، خودروهای پژو ۲۰۸، پژو ۳۰۱ و پژو ۲۰۰۸ هستند. هر سه خودرو با اینکه کلاس متفاوتی دارند اما روی یک پلتفرم توسعه یافتهاند و احتمالاً اگر این محصولات در ایران تولید شوند از موتور ۱۱۰ اسببخاری کنونی (tu5) که در پژو ۲۰۶ تیپ۵ استفاده میشود، بهره خواهند برد.
پژو ۳۰۱ و پلتفرم آن احتمالاً جایگزین پژو ۴۰۵ و پلتفرم آن در ایرانخودرو خواهد شد. الیزه همین وظیفه را برای پر کردن جای خالی زانتیا در سایپا بر عهده دارد.
پژو ۳۰۱ محصول ارزانقیمت شرکت پژو در کلاس c محسوب میشود که در ایران با موتور ۱۶۰۰ سیسی بنزینی با ۱۱۰ اسب بخار عرضه خواهد شد. برخی منابع خبری قیمت احتمالی این خودرو را بالای ۶۰ میلیون تومان اعلام کردهاند این در حالی است که قیمت این خودرو در بازار جهانی حدود ۱۰ هزار یورو است.
پژو ۲۰۰۸ که دیگر محصول پژو در ایران خواهد بود یک کراساوور محسوب میشود. کراساوورها خودروهای مابین شاسیبلند و خودروهای سواری هستند که معمولاً بر روی پلتفرم خودروهای سواری توسعه پیدا کردهاند.
مهمترین خصوصیت ۲۰۰۸ اشتراکات در پلتفرم با پژو ۳۰۱ است. پژو با استفاده از پلتفرم ۳۰۱ خودرو ۲۰۰۸ را توسعه داده است. این موضوع کمک میکند تا ایرانخودرو راحتتر این خودرو را داخلیسازی کند چرا که اگر در ابتدا پژو ۳۰۱ در ایران داخلی سازی شود به دلیل اشتراکات فراوان میتوان ۲۰۰۸ را راحتتر در ایران داخلیسازی کرد.
موتور این خودرو هم مانند پژو ۳۰۱ حدود ۱۱۰ اسب بخار قدرت دارد و از نوع ۱۶۰۰ سیسی است. این موتور توسعهیافته موتور تیپ۵ پژو ۲۰۶ است البته احتمال دارد برای افزایش داخلیسازی از موتور پژو ۲۰۶ تیپ۵ در پژو ۲۰۰۸ و ۳۰۱ تولیدی در ایران استفاده شود. قیمت احتمالی پژو ۲۰۰۸ بالای ۹۰ میلیون تومان تخمین زده میشود.
قیمت الیزه هم ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان خواهد بود. در برابر این محصولات جدید، رنو دیگر خودروساز فرانسوی هم قصد دارد رنو سیمبل را در ایران تولید کند. البته بزرگترین حسن محصولات رنو به پژو و سیتروئن قیمت پایینتر آنها خواهد بود. رنو سیمبل قرار است بین ۵۰ تا ۷۰ میلیون تومان قیمت داشته باشد. در این صورت با تندر۹۰ و رنو سیمبل کار پژو ۳۰۱ و سیتروئن الیزه در ایران سخت به نظر میرسد.
البته با چنین قیمتهایی شاید محصولات کوچک و متوسط برند لوکس دیاس سیتروئن که قیمتشان از ۱۰۰ میلیون تومان شروع میشود اما پلتفرم مشابهی با خودروهای پژو و سیتروئنی که در ایران تولید میشوند دارند، نتوانند چندان موفق باشند. به عنوان نمونه دیاس۳ و دیاس۴ در بسیاری از قطعات و خصوصیات فنی شباهتهای فراوانی با پژو ۲۰۸ و ۳۰۱ و سیتروئن الیزه دارند.
کیاموتورز
شرکت کیاموتورز یکی از سه واردکننده اصلی خودرو به ایران است. همچنین این شرکت پیش از تحریمها مهمترین همکار سایپا بود. برای همین احتمالاً طی سه سال آینده سطح نفوذ این شرکت در ایران افزایش خواهد یافت.
احتمالاً طی چند سال آینده شرکت سایپا سعی در افزایش داخلیسازی کیا سراتو خواهد کرد و شاید قیمت این خودرو کاهش پیدا کند. از طرفی احتمالاً مدلهای جدید ریو هم از سوی این شرکت در سایپا تولید شود و با این کار قیمت این خودرو در بازار که هماکنون وارد میشود شکسته خواهد شد. هماکنون ریو حدود ۱۰۰ میلیون تومان فروخته میشود که در صورت تولید در سایپا با داخلیسازی مناسب بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان قیمتش ارزانتر خواهد شد.
در حال حاضر کیا سراتو اتوماتیک پرفروشترین خودرو در بازه قیمتی ۷۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان است.
هیوندایی
برخی محصولات این شرکت پیش از تحریم در شرکت خودروسازان راین زیرمجموعه کرمانخودرو تولید میشد. هماکنون نیز گروه کرمانخودرو مذاکراتی را برای تولید محصولات هیوندایی در ایران آغاز کرده است، که در صورت تولید محصولات این شرکت قیمت محصولات این شرکت در بازار خودرو شکسته میشود. هماکنون محصولات هیوندایی به وسیله شرکت آسانموتور وارد میشوند. واردات محصولات به صورت غیرمستقیم انجام میشود چرا که پس از اعمال تحریم رابطه آسانموتور و هیوندایی قطع شد ولی احتمالاً در آینده نزدیک روابط این دو شرکت به روال سابق باز میگردد که این امر سبب تنوع محصولات این شرکت در ایران خواهد شد ولی با این همه تا محصولات هیوندایی در ایران تولید نشود نمیتوان امید چندانی برای کاهش قیمت محصولات هیوندایی در ایران داشت.
برای تولید هم احتمال تولید سه محصول از همه بیشتر است. هیوندایی اکسنت با موتور ۱۶۰۰ سیسی با قدرت ۱۲۰ اسب بخار بیشتر احتمال تولید در ایران را دارد. این خودرو که در تیپهای مختلف هماکنون در حدود ۱۰۰ میلیون تومان عرضه میشود در صورت تولید داخل میتواند با قیمت حدود ۷۰ میلیون تومان عرضه شود.
دیگر محصولی که احتمالاً در ایران تولید خواهد شد هیوندایی توسان است. خودرو کراساووری که با موتور ۲۴۰۰ سیسی حدود ۱۶۰ اسب بخار قدرت دارد و در صورت تولید داخل قیمتش از ۱۴۰ میلیون تومان فعلی به حدود ۱۰۰ میلیون تومان میتواند برسد.
خودرو سوم که احتمال تولیدش در ایران زیاد است هیوندایی النتراست که قیمتی بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان در بازار خودروهای وارداتی دارد. این خودرو که با موتور ۱۸۰۰ سیسی خود میتواند ۱۵۰ اسب بخار قدرت تولید کند خودرو مناسبی در کلاس خودروهای سدان متوسط بزرگ است که در صورت تولید داخل میتواند قیمتی بین ۸۰ تا ۹۰ میلیون تومان داشته باشد.
میتسوبیشی
هنوز برنامهای برای تولید محصولات این شرکت در ایران مشخص نشده است. البته این شرکت در گذشته با شرکت بهمن برای تولید خودروهایش در ایران همکاری داشته است.
هماکنون در بازه قیمتی بیش از ۱۲۵ میلیون تومان میتسوبیشی اوتلندر با قیمت ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیون تومان پرفروشترین است.
در بازه ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان هم از نظر فنی با اینکه کیا سراتو اتوماتیک پرفروشترین خودرو است اما به نظر نگارنده بهترین خودرو از نظر فنی میتسوبیشی لندسر است.
میتسوبیشی اتولندر با موتور ۲۴۰۰ سیسی توان تولید ۱۷۰ اسب بخار قدرت را دارد. این خودرو در صورت داخلیسازی میتواند قیمتی در حدود ۱۲۰ میلیون تومان داشته باشد که با این قیمت این خودرو میتواند درصد زیادی از بازار خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان را از آن خود کند.
لندسر هم که هماکنون بین ۹۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان -بسته به کلاسهای مختلف- قیمت دارد در صورت تولید داخل مدل ۱۶۰۰ سیسی که قیمتش بین ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان است میتواند با قیمتی حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان عرضه شود که در این صورت یکی از پرفروشترین خودروهای بالای ۵۰ میلیون تومان بازار خواهد شد. لندسر با موتور ۱۶۰۰ سیسی حدود ۱۲۰ اسب بخار قدرت تولید میکند.